Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső Még több cikk.

Megszünteti az éjszakai műszakot a magyar Tesco

A döntés közvetlenül 350 munkavállalót érint. A cég olyan megállapodásra szeretne, hogy az érintetteknek a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson.

A lapot az angliai központú kereskedelmi óriáscég egyik képviselője arról tájékoztatta, az intézkedést a napokban fogják bejelenteni, és annak részeként a jövőben megszűnik az éjszakai árufeltöltés az áruházakban, azt a továbbiakban a nyitvatartási idő előtt, illetve napközben, a vásárlási időszakban végzik majd a Tesco alkalmazottai.

Az alapbérek 30 százalékát kitevő éjszakai műszakpótlékon becslések szerint 100-150 millió forintot takarít meg a cég éves szinten, mivel a dolgozók közül mintegy négyezret érintenek az átalakítások - írta a lap.

Közvetlenül 350 munkavállaló


Az októbertől januárig tartó időszakban az éjszakai műszak megszüntetése, ezzel a négy fázisban történő átállás a nappali árufeltöltésre közvetlenül 350 munkavállalót érint a Tescónál; a cég a szakszervezetekkel való egyeztetések során olyan megállapodásra szeretne, hogy az érintetteknek a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson - tájékoztatott a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére hétfőn.

A társaság közlése szerint a Magyar Idők napilap hétfői cikkében említett 4000 munkavállalói számban mindenki benne van, aki az elmúlt hónapokban akár csak egyszer is dolgozott éjjel, de aki alapvetően nappalos. Őket jelentős bércsökkenés nem éri - hangsúlyozták.

A korábban kizárólag éjszakai műszakban dolgozó munkatársak esetében a jövedelemkiesés fejenként havi 18-20 ezer forint, őket kompenzációban részesítik - közölték.

A Tesco tájékoztatása szerint 2009-től Magyarországon 35 áruházban már átálltak a nappalos árufeltöltésre, 2013-tól kezdve pedig közép-európai szinten is további 100 boltban alakították át a működést, a mostani átállás ennek a folyamatnak része.

A kereskedelemben a nappali árufeltöltés elterjedt és általános működési rend Magyarországon, minden versenytárs hasonlóan működik évek óta, a Tesco az egyik utolsó cég volt, amely még alkalmazta az éjszakai árufeltöltést - áll a cég válaszában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordforgalommal zártak a fővárosi strandok

A hat strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami a tavalyi esős… Tovább olvasom