Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső Még több cikk.

Lombseprűvel szedik ki a holtágból a rucaörömöt

Szákokkal, hálóval és lombseprűvel próbálják gyéríteni az elszaporodott rucaörömöt a mártélyi holtágból. A növényt a horgászok mellett a közmunkások is folyamatosan szedik ki a vízből, de a rucaöröm rohamosan szaporodik, így nincs nagy látszatja a munkának.
Nem jutott pénz a holtágra

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság két éve KEOP-os pályázaton 930 millió forintot nyert a holtág rehabilitációjára, de a projekt ennyiből nem tudott megvalósulni. A 2014–2020-as fejlesztési ciklusban újra megpróbálkoznak a felújítással. A mártélyi Holt-Tisza hullámtéri holtág, vize nem frissül folyamatosan, erre csak az árvízi elöntés során van eshetőség. Ezt a problémát oldották volna meg a közel egymilliárd forintból.
 

– Tavaly ősszel a Kiskunsági Nemzeti Park területi felelősével jártunk kint a mártélyi holtágnál, akkor 95-98 százalékban befedte a rucaöröm a 42 hektáros vizet – mondta Patócs Sándor. Lapunk is beszámolt az állapotokról, az összefüggő rucaöröm távolról úgy nézett ki, mint egy füves rét vagy egy focipálya. A vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület elnöke elmondta, ez a mennyiség már rossz hatással van az élővilágra. Nem süt át rajta a nap, oxigént von el a víztől.

Mivel a rucaöröm védett növény, eszmei értéke 2000 forint, nem szabad irtani, gyéríteni. A tavaly elkészült jegyzőkönyv után a horgászegyesület 5 évre megkapta az engedélyt, hogy a vízfelület 60 százalékán mechanikus gyérítést alkalmazhatnak. – Műanyag lombseprűvel, sűrű hálóval, szákkal eltávolíthatjuk a rucaörömöt – mondta az elnök, de hozzátette, vegyszert nem alkalmazhatnak.
 

Közmunkások is dolgoznak a rucaöröm gyérítésén. Eredménye nem látszik. A szerző felvétele
Közmunkások is dolgoznak a rucaöröm gyérítésén. Eredménye nem látszik. A szerző felvétele


A vásárhelyi önkormányzathoz fordult segítségért, valamint a pecásokat szólította fel, hogy minden alkalommal legalább egy-egy zsákkal szedjenek össze. – Az augusztus közepére meghirdetett környezetvédelmi napon is csak 19-en voltunk – mesélte Patócs Sándor.

Az önkormányzat segít, ottlétünkkor két közmunkás a partról lombseprűvel szedegette ki a víz felszínén található növényt. Első ránézésre ennek a munkának nem sok látszatja van, mivel ez a növény rohamosan szaporodik, amit az egyik nap kimernek, a másikra visszanő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenti Ferenc hasznát vette a boksztudásának

Szenti Ferenc hasznát vette a boksztudásának
Most induló sorozatunkban olyan családokat mutatunk be, amelyek településükön ismertek, több generáció óta űznek egy szakmát, vagy a család üzemeltet üzletet, éttermet. Először a vásárhelyi Szenti családdal ismerkedünk meg. Tovább olvasom