Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Ausztria támogatja, Csehország és Szlovákia elutasítják a kvótákat

Ausztria továbbra is támogatja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező befogadási kvótáira, Csehország és Szlovákia azonban nem.
Ausztria továbbra is támogatja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező befogadási kvótáira - jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár azt követően, hogy hétfőn Pozsonyban megbeszélést folytatott a szlovák és a cseh miniszterelnökkel a migrációs válság kezeléséről.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő viszont a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Csehország továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, és azt szeretné, ha a menekültproblémát összeurópai összefogással és együttműködéssel oldanák meg - jelentette a CT 24 közszolgálati cseh hírtelevízió.

Sobotkáéhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg Robert Fico szlovák kormányfő is. "A kvóták irreálisak" - jelentette ki Fico újságírók előtt. Kifejtette: a migránsok nem akarnak Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon maradni, és a kormányoknak nincsenek eszközeik ahhoz, hogy az országban tartsák őket.

Míg a kötelező kvóták kérdésében a cseh és a szlovák kormányfő álláspontja eltért az osztrák kancellár véleményétől, abban mindhárman egyetértettek, hogy szükség van a külső schengeni határok jobb biztosítására és őrzésére. "Talán még katonailag is" - jegyezte meg Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovákiai közszolgálati hírügynökség idézte. Ha Görögországnak, Olaszországnak vagy Magyarországnak segítségre lenne szüksége, a szlovák kormány kész a pénzügyi, anyagi és személyes segítség megadására - hangsúlyozta a szlovák politikus.

A cseh, a szlovák és az osztrák miniszterelnök támogatja úgynevezett biztonsági zónák kialakítását azokban az európai országokban, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának. A költségek fedezéséből szerintük az ENSZ-nek is ki kellene vennie a részét.

Fico szerint Szlovákia szolidáris azokkal, akiknek az életéről és egészségéről van szó. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "a bevándorlók tömegei között bizonyíthatóan az Iszlám Állam képviselői is jelen vannak". "A kormány felelősséget visel Szlovákia állampolgárainak biztonságáért. Ezért erről a témáról világosan és nyíltan fogok beszélni" - hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfő délelőtt kijelentette: úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem "az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai". Fico szerint az államfő bármit nyilatkozhat, mert nincs személyes felelőssége az ország ügyeiért.

A cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő három nappal a visegrádi négyek prágai kormányfői csúcstalálkozója után azért ült össze Pozsonyban, hogy a migrációs válság közép-európai tehertételeiről tanácskozzon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angelina Jolie is megszólalt menekültügyben

A színésznő szerint nem a szíriai és más konfliktusövezetekből Európába menekülők tehetnek… Tovább olvasom