Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Tájékozódási futás: Velence lehet a példa

Szeged belvárosában rendezik szombaton a tájékozódási futók országos rövidtávú bajnokságát, míg vasárnap a rövidtávú váltóbajnokságát – a megyei szövetség, az SZVSE, a város és az IKV Zrt. látványos viadalt ígér mind az amatőrök között indulóknak, mind a profiknak, illetve a csak érdeklődő sétálóknak is.
 Program

Országos rövidtávú, valamint rövidtávú váltóbajnokság, Szeged, a program, szombat, 9–11 óra: rövidtávú országos bajnokság, selejtezők (Újszeged, Partfürdő és Odessza városrész); 9–10 óra: nyílt amatőr futamok; 14–16 óra: rövidtávú ob, döntők (Szeged, belváros). Vasárnap, 10–13 óra: sprintváltó országos bajnokság, 9.30–11.30: nyílt amatőr futamok.

Tájékozódási futóverseny Szeged belvárosában? Nem egyedi az eset, erre kiváló példa Budapest, Tata, Szolnok vagy Miskolc, ahol 2009-ben világbajnoki futamot rendeztek. De a legérdekesebb helyszín mégis az olaszországi Velence, ahol eleve nagy a turistaforgalom, ám mégis volt már házigazdája a sportág 8-9 ezer fős viadalának.

A hétvégén Szegeden is elég lesz beülni egy kávéra valahol a belvárosban, ebédelni egy kiadósat a hűvös teraszok egyikén, netán sétálni egy kellemeset, miközben megismerkedhetünk a tájékozódási futás szépségével.

Minderről a Csongrád Megyei Tájékozódási Futó Szövetség, valamint a Szegedi VSE a várossal és az IKV-val közösen szombaton és vasárnap gondoskodik: a történelmi belváros a helyszíne a rövidtávú országos, valamint a rövidtávú váltóbajnokságnak. Az előbbi esemény selejtezőit Újszegeden a Partfürdő és Odessza városrész területén, a döntőket a Stefánián, a nagykörúton belül és a klinikakertben bonyolítják le – ez igaz a váltókra is.

Így például a finálék során lesznek olyan belső udvarok, amelyeken átfutva lehet majd az ellenőrző pontokat megközelíteni, a Dóm és az Árpád tér forgataga is találkozhat térképet és iránytűt szorongató, néha tanácstalan, néha határozott, sportfelszerelésben lévő és rajtszámmal ellátott sportolóval.
Ahogy Kardos Kálmán, az IKV Zrt. igazgatója a szegedi Roosevelt téri Halászcsárdában megtartott sajtótájékoztatón mondta, számára is kiderült, a tájfutás nem feltétlen azt jelenti, hogy a lakott területeken kívül sportolnak a versenyzők.

Velencei tájékozódás. A szegedi versenyt is a belvárosban rendezik. Fotó: DM
Velencei tájékozódás. A szegedi versenyt is a belvárosban rendezik. Fotó: DM

– Elkötelezettje vagyok, hogy minél többen sportoljanak, hogy sportolásra biztassuk a szegedieket, és ez a verseny remek alkalom a tájékozódási futás népszerűsítésére – jegyezte meg az egykori olimpiai hetedik kenus, a város sportbizottságának elnöke, Joób Márton.

A szervezők az amatőrökről is gondoskodtak, hiszen mindkét szakágat kipróbálhatják: előbb szombaton a 2,4 kilométeres rövidtávot, majd másnap a 820 méteres váltót. Ami pedig a profikat illeti, ők szombaton
délelőtt a rövidtávon (a táv korosztálytól függően 1 és 3 kilométer közötti, 1065 nevezés érkezett) selejteznek, majd délután döntőznek, vasárnap pedig következnek a váltók (a táv 2 és 35 kilométer, felnőttek: a csapat négy főből áll, ebből kettő férfi, kettő nő; szeniorok: három fő, ebből egy nő), amely idén először hivatalos bajnoki forma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mol-Pick Szeged: két bajnoki a héten

A héten ismét két bajnoki meccset játszik a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Tovább olvasom