Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Drágulnak a lakások, pedig kereslet nincs

Csongrád megye - A fővárosban már emelkednek az ingatlanárak, Csongrád megyében azonban még csak próbálkoznak az eladók a drágítással. A kereslet továbbra sem nő: az olcsó panellakásokon kívül szinte semmi mást nem egyszerű értékesíteni.„Napok alatt kelnek el házak, telkek." „Brutálisan drágulnak a lakások." „Szeptemberben még jobban beindul majd a lakáspiac." Ilyen címekkel találkozhattunk az elmúlt napok sajtóhíreiben. Mindezt vidékről nézve meghökkentő árakkal is illusztrálták: régi típusú polgári lakást kettő plusz egy szobával a fővárosban most 28,6 millió forintért kapkodnak el, de állítólag nem jelent gondot a XIV. kerületben sem eladni 35,5 millióért egy 2+2-es téglalakást.

Mindeközben Szegeden egy 64 négyzetméteres, felújított, kifizetett panelprogramos panel ára alig több mint 8 millió forint, de egy 10 négyzetméterrel kisebb, felújított belvárosi téglalakásért is csak 12,5 millió forintot kérnek. Hasonló paraméterű téglalakást pedig Hódmezővásárhelyen 8,8, Kisteleken 7,9, Szentesen 7,8, Csongrádon 7,4, Makón pedig 6,5 millió forintért lehet megkapni.

Csongrád megyében is érzik az ingatlankereskedők az áremelkedést – csak éppen nem értik az okát. A kereslet ugyanis továbbra sem nagyobb.

– Azokat a lakásokat, melyeket hosszú ideje nem sikerül értékesítenünk, most még drágábban szeretnék eladni a tulajdonosok. Hogy miért? Valószínűleg ők is olvassák ezeket a híreket. Ez nem más, mint egy öngerjesztő folyamat eleje, csakhogy értelmetlennek tűnik – mondta Harta Viktória, az egyik szegedi ingatlaniroda vezetője.

Az FHB lakásárindex szerint 2014 éves átlagához képest a lakások reálértelemben több mint 9 százalékkal drágultak, vagyis elérték a 2011 végi szintet. Az emelkedés kezdete, azaz 2014 áprilisa óta egy év alatt a lakásárak 15 százalékkal emelkedtek. Ennek okát az elemzők abban látják, hogy a lakáscélú forinthitelek díja folyamatosan csökken. Ehhez jött még hozzá a CSOK, mely újabb lökést adhat a jövőben az ingatlanpiacnak.

Csakhogy ez az elmélet a szakértő szerint a gyakorlatban nem valósul meg, Csongrád megyében legalábbis ez a tapasztalat.

– A családok otthonteremtési kedvezménye egyelőre nem hozta az elvárásokat, mert olyan szigorúak a követelményei, hogy azt nagyon kevesen tudják teljesíteni. A bankokban pedig annyira megrendült a bizalom, hogy a legtöbben már nem vesznek fel hitelt. Míg néhány éve még a lakásvásárlások 80 százaléka hitelből történt, most éppen fordított az arány. Az a kevés vevő, aki banki segítséget kér, az is kényszerből teszi, a többség inkább megvárja, míg összegyűlik a szükséges összeg.

Az eladók azonban már most is próbálkoznak, a trendek pedig azt mutatják, hogy előbb-utóbb megyénkbe is begyűrűzik az általános ingatlanár-emelés. Kérdés persze, hogy a néhány százalékos drágításnak lesz-e értelme. Sokéves tapasztalat ugyanis, hogy a legolcsóbb, 8-9 millió forintos panellakásokon kívül nagyon nehéz eladni bármi mást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amit nem loptak el

Lebontották a kerítést Szegeden a sándorfalvi út melletti egykori autóvezető-tanpálya körül. Kik? Valószínűleg ugyanazok, akik már elhordtak onnan minden értéket. Tovább olvasom