Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Egyetemistákból önkéntes katonai vezetők

Szeged - Fegyverek, vadászrepülőgépek és harckocsik működésével is ismerkedhetnek az érdeklődő szegedi egyetemisták a honvédelmi ismeretek kurzuson. Aki megszerzi a szükséges tudást, akár az önkéntes haderő vezető rétegébe kerülhet.
 25 napos alapkiképzés nyáron

– Az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatvállalás lényege, hogy a jelentkezők élik mindennapi életüket, jelen esetben a Szegedi Tudományegyetem diákjai tanulnak, miközben a honvédség rendelkezésére állnak. Az egyetemistáknak figyelembe vesszük szorgalmi idejüket, így őket ezen az időszakon kívül hívjuk be tényleges szolgálatteljesítésre, és már a 25 napos önkéntes tartalékos alapkiképzés is a nyári időszakban van, amelyet teljesíteniük kell. Az SZTE hallgatói olyan szakmát és tudást szereznek meg tanulmányaik során, amelyre a honvédségnek is szüksége lehet, így ők képezhetik az önkéntes haderő vezető rétegét a későbbiekben – fűzte hozzá Nagy László Tibor.

Az előző szemeszterben 30-an vették fel órarendjükbe az SZTE hallgatói közül a honvédelmi ismeretek nevű kurzust, amely szabadon választható tantárgyként a 2013/14-es tanév második félévében jelent meg Szegeden. Akkor 543 hallgató választotta.

– Az együttműködés 2012 végén indult el a Magyar Honvédség és a Szegedi Tudományegyetem között egy általam felvetett elképzelés nyomán. A honvédség toborzó tevékenysége akkor még nem volt annyira jelen az egyetem berkein belül, miközben az egyetemisták nagy motivációval rendelkező célközönsége lehet a honvédségnek. Megkerestem a szegedi Toborzó és Érdekvédelmi Központot, és elkezdtünk egyeztetni a kurzusról, amelynek eredményeképpen Szabó Gábor rektor, illetve Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka december 6-án aláírták az együttműködési megállapodást. A honvédség felajánlotta, hogy akár előadások tartását is tudja vállalni – beszélt a kezdetekről Ament Balázs, az SZTE honvédségi összekötője.

A honvédelmi kurzus tematikájában szerepel egyebek mellett a jogszabályi ismeretek, a szabályozás szintjei, nemzetközi hadi jogi ismeretek, valamint a hallgatók megismerkednek általánosságban hazánk honvédelmi rendszerével, annak felépítésével és a honvédelem központi irányításával. Az óraadók Pécsről, illetve Budapestről jönnek.

Csendélet a szegedi hadiparkban. Itt is láthatnak harcjárműveket a hallgatók. Archív fotó: Karnok Csaba
Csendélet a szegedi hadiparkban. Itt is láthatnak harcjárműveket a hallgatók. Archív fotó: Karnok Csaba

– Van katonai tereptan és haditechnikai ismeretek is. Az utóbbi kicsit gyakorlatiasabb, kézzelfoghatóbb a hallgatók számára: például megismerkednek az AK-63D típusú gépkarabély és a P9RC típusú pisztoly (közismertebb nevén Parabellum) részeivel és működési elvével, ezen kívül tanulnak a kézigránátról is, illetve képek és videobejátszások által kaphatnak ismeretet a Gripen vadászrepülőgépekről, a Mi-24-es helikopterről, a T-72-es harckocsiról, és arról, hogy hol vetik be ezeket – hallottuk Nagy László Tibor őrnagytól, a 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnokától. A kézifegyvereket időnként beviszik az órákra, a harcjárműveket pedig a közeli laktanyákban (Hódmezővásárhelyen, Szentesen), illetve a szegedi haditechnikai parkban tekinthetik meg a diákok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot kapott Bartók Nagyszentmiklóson

Szobrot kapott Bartók Nagyszentmiklóson
Bartók Béla szülővárosában, a világhírű zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából egész alakos szobrát avatták fel. Tovább olvasom