Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Elönti a tej az országot

Csongrád megye - 2002-es árakon adják tovább a tejet a gazdák a felvásárlóknak, ugyanakkor a költségeik egyfolytában emelkednek. Csak a nagyobb gazdaságok bírják a nyomást, a kicsik valószínűleg kihullanak.
 Magyarok is tüntettek Brüsszelben

200 traktor vonult a Brüsszelbe vezető A3/E40-es autópályán a belga főváros EU-negyedének irányába tegnap reggel, ahol a Schuman téren álló uniós tanácsi épületben tartották megbeszélésüket az agrárminiszterek. A téma az volt, hogy mi legyen a rengeteg tejjel, hogyan segítsenek a gazdáknak. Információink szerint mintegy 15 fős magyar delegáció is részt vett a tüntetésen, köztük Harcz Zoltán és a terméktanács több tagja. Próbáltuk telefonon elérni, de nem sikerült.

– Egy liter tej felvásárlási ára 70–75 forint, ez nagyon kevés, legalább 100 forintot kellene kapnunk, hogy fedezze a költségeinket. 13 évvel ezelőtt, 2002-ben is ugyanennyi, 72 forint volt, miközben nőttek a költségek, emelkedett az energia, a műtrágya, a növényvédő szerek ára – foglalta össze Döme Lajos, a deszki Agronómia Kft. ügyvezető igazgatója, miért kerültek nehéz helyzetbe a tejtermelők.

Szerinte azok, akik nagyobb tartalékokkal rendelkeznek, tovább fenn tudnak maradni, de a kisebbek tönkremehetnek. Az Agronómia Kft.-t a közepes gazdaságok közé sorolta, 700 tehenük van, a túlélésre játszanak. Javítaná a kilátásokat, ha az EU feloldaná az embargót, és újra lehetne tejtermékeket szállítani Oroszországba.

Miért ilyen alacsonyak a felvásárlási árak? Júniusban írtuk meg: soha ennyi tej nem volt még az országban, mivel egyrészt az idei enyhe tél miatt jobban „tejeltek" a tehenek, másrészt április 1-jétől megszűnt a kvótarendszer és az EU-ból is dől hozzánk a tej, plusz ott van még az orosz embargó is. Júniusban jelentették be azt is, hogy nyáron 15 millió liter tejet vásárol fel az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház, tejport és vajat készítenek belőle.

Elönti a tej az országot. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Ebből azonban semmi se lett. Döme Lajos elmagyarázta, ez az intézkedés csak azokon segített volna, akik a tejfeldolgozóknak, például a Solénak szállítanak. A deszki kft. azonban egy olyan kereskedő cégnek adja el a tejet, amelyik külföldi piacokra szállít. Arra a kérdésre, hogyan rendezkedik be a túlélésre a gazdaság, azt válaszolta: racionalizálással, az önköltség csökkentésével, például újfajta takarmányozással.

 Nem látszik a bolti árakon

Alig lehet észrevenni a tejtermékek árán, hogy szinte fillérekért veszik át a feldolgozók a nyers tejet. Például a friss tej bolti literenkénti ára továbbra is 200–300 forint. Újra megjelentek viszont olyan tartós tejek, amelyek doboza mindössze 130 forintba kerül.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a napi.hu-nak nyilatkozva azt állította, a helyzeten sokat javítana, ha 5 százalékra csökkenne a tej áfája. De az agrártárca közölte: mivel jövő év elejétől a sertés tőkehúsok áfáját viszik le, más terméknél a költségvetési egyensúly miatt nem lehet ugyanezt meglépni. Így viszont 2016 elején bezárhatnak üzemek, csökkenhet a tehenek száma is.

Harcz szerint az az EU-s terv, hogy Unión kívüli piacokat kell találni, nem a magyarokon segít. Magyarország ehhez túl kicsi, nem képes nagyobb mennyiségben és olcsóbban tejport, vajat termelni. Mi az uniós tejtermelésnek mindössze az 1 százalékát adjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettészakítja a bicikliutat a sztráda

Kettészakítja a bicikliutat a sztráda
Megszakad az 55-ös főúttal párhuzamos új kerékpárút Szeged és Domaszék között, az M5-ös felüljárójának két oldalán. Tovább olvasom