Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Kettészakítja a bicikliutat a sztráda

Megszakad az 55-ös főúttal párhuzamos új kerékpárút Szeged és Domaszék között, az M5-ös felüljárójának két oldalán. Nem sikerült megegyezni a sztráda üzemeltetőjével.
Szakaszonként avatják

A 55-ös Mórahalmot elkerülő szakaszát júniusban adták át, a Kelebia–Tataháza szakasz szeptember elejére készül el. A Szeged–Mórahalom és a Tataháza–Baja szakaszok kivitelezése szeptember végére fejeződik be. A még hiányzó Mórahalom–megyehatár szakasz burkolatmegerősítése átkerült a 2014–2020 közötti uniós programozási időszakba.

Hogy megy át az 55-ös főúttal párhuzamos kerékpárút a felüljárón? Hamarosan átadják a bajai utat, de az M5-ös sztráda felett nem látok mozgást – telefonált olvasónk.

Szegedről elautóztunk a felüljáróig. Láttuk, hogy az 55-ös főút melletti, tőlünk jobbra eső bicikliút is majdnem elkészült, leaszfaltozták, már csak kétoldalt, a töltéseken dolgoztak. A kerékpárút váratlanul véget ért, alig 100 méterre az M5-ös felüljárója előtt. Egy aszfaltcsíkon továbbhaladva pedig csak a kerítéssel elzárt M5-ösig jutottunk: ez az út az autópálya-építés miatt vezet a semmibe.

Átmentünk a felüljárón is, hogy megnézzük, mit találunk a másik oldalon, eközben megelőztünk egy biciklist. Nem volt tiltótábla, tehát a kerékpáros nem szabálytalankodott. Ám azt is érzékeltük, milyen életveszélyes helyzetben karikázott a többsávos úton. A túloldalon egy körforgalomhoz értünk, amelyből jobbra, Ruzsa felé hajtottunk ki. Ott megállva fedeztünk fel egy frissen aszfaltozott, bicikliútnak kinéző sávot, amely azok számára, akik Domaszék felől jönnek, itt ér véget. Ha Szegedre akarnak biciklivel eljutni, ezen a ponton elgondolkodhatnak, hogyan tovább. Átvágnak-e például a felüljárón?

Itt ér véget a kerékpárút, a távolban a sztráda felüljárója. Fotó: Frank Yvette
Itt ér véget a kerékpárút, a távolban a sztráda felüljárója. Fotó: Frank Yvette

Megkérdeztük az 55-ös főút beruházóját, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t, miért nem ér össze a Szeged és Domaszék közötti kerékpárút. Loppert Dániel kommunikációs igazgató ezt válaszolta: „Az AKA Zrt.-vel megakadtak az üzemeltetői tárgyalások, így a kerékpárút megépítése ellehetetlenült." Ismert: az M5-ös üzemeltetője az AKA Zrt., így a felüljáró is hozzá tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárokkal jön a Somnakaj

Sztárokkal jön a Somnakaj
Roma sorsjáték, gypsy musical a Falusi Mariann, Oláh Gergő, Szirtes Edina Mókus és további sztárok fellépésével érkező Somnakaj című produkció. Tovább olvasom