Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Klárafalvi kutyabőrök

Klárafalva - A kóbor kutyákat ma menhelyre viszik. Néhány évtizede egészen más volt a hivatalos eljárás.
„Szépen fejlett, kifeszítve szárított nagy kutyabőrökért módomban áll kivételesen nagy ellenértéket, darabonként három kilogramm étkezési sót, vagy egyéb csereárut, ... készbőrt, cipőfelsőrészbőrt, teljes cipőanyagot kiutalni" – üzente Gaál Endre nyersbőrkereskedő a klárafalvi polgármesternek és a jegyzőnek hivatalos úton 1946-ban.

A sokkoló kortörténeti dokumentum mellett cipésznek adható talpalási utalvány, vonatra szóló vonalszakaszjegy és a polgármesteri hivatal kidobolt hirdetményeit összegyűjtő dobolási könyv is látható most a klárafalvi faluházban.

Történeti kiállítás a falu múltjáról a klárafalvi faluházban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
A hivatalos iratokat a nemzeti művelődési intézet támogatásával indult közösségépítő programban gyűjtötték össze. A kiállításnak váratlanul nagy sikere volt: a helybeliek rokonaik személyes holmijait láthatták, és böngészhették a paravánokra kitett régi iskolai, óvodai, utcai csoportképeken az ismerős arcokat.

Rozsdás kard, kelesztőteknő, szakajtó, százhúsz éves képeslapgyűjtemény és Csanádi Lajosné 1871-ből való bibliája is látható, benne a tintaceruzás feljegyzés: „1913 évben ápril 15-én egész nap esett a hó, fútt a szél, hideg volt nagyon, volt fél sukkos hó", vagyis egy hüvelykujjnyi.

A község polgármestere, Fekete József – aki édesanyja hímzéseit és saját, 1946-ból való keresztelői emléklapját is elhozta bemutatni – azt mondja, mindez alig két hét alatt jött össze. Minden felajánló nagyon lelkes volt. El is határozták, megíratják a község monográfiáját, amelyben segít ez a gyűjtemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időt nyertek Biharváriék

Időt nyertek Biharváriék
Tovább olvasom