Délmagyar logó

2018. 10. 20. szombat - Vendel Még több cikk.

Sztárokkal jön a Somnakaj

Szeged - Roma sorsjáték, gypsy musical a Falusi Mariann, Oláh Gergő, Szirtes Edina Mókus és további sztárok fellépésével érkező Somnakaj című produkció, amit szeptember 20-án, vasárnap 19 órától láthat a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban.
– A Somnakaj egy roma sorsjáték, tulajdonképpen modern Csipkerózsika-történet. Egy kislány vidékről feljön a fővárosba és karriert csinál. A családja, az egész közösség, amelyben addig élt, véleményezi ezt a változást és végigkíséri őt az útján. Szerintem nagyon szép és egyszerű történet. Mint az a musicalek esetében többnyire lenni szokott, nem is a sztori, hanem a zene a lényeg. Müller Péter Sziámi írta a szöveget, így az sem elhanyagolható, de a fantasztikus zene felülír mindent – mondja Falusi Mariann, a Hegyi Árpád Jutocsa rendezte musicalprodukció egyik sztárja.

– Tradicionális a zene, de nem olyan módon, ahogy az emberek a cigányzenét általában elképzelik, hanem kicsit crossoveres átírással, ami leginkább a Szegedről indult Szirtes Edina Mókust dicséri. Zseniális zenekar játszik, amelyben cigányzenészek is vannak, de persze ők sem azt a fajta muzsikát játsszák, amit a vendéglőkben lehet hallani, inkább szép és mély, kicsit dzsesszes zenét.

A szereplők is nagyszerűek, kezdve a Magyarország legnépszerűbb roma zenekaraiból összeállított kórussal. Elképesztő, ahogyan énekelnek, több fantasztikus hang is van a kórustagok között. Telitalálat a címszereplőnk, Szakács Hajnalka is. Somnakaj egy cigány név, a jelentése: Aranyom. A produkció felfokozott érzelmi töltetére jellemző, hogy a vasárnapi, hatalmas sikerű, telt házas szolnoki előadásunk után, amelynek este 10 órakor lett vége, leültünk a büfében, és a buszunk csak éjjel fél 3-kor tudott elindulni, mert addig táncoltunk, zenéltünk, énekeltünk.

Falusi Mariann és a társulat a Somnakaj kenyérosztó jelenetében. Fotó: DM
Falusi Mariann és a társulat a Somnakaj kenyérosztó jelenetében. Fotó: DM

Ez az a fajta hangulat, amitől feláll a szőr az ember hátán. Imádom, és boldog vagyok, hogy benne lehetek ebben a produkcióban – hangsúlyozza Mariann. A népszerű énekes Somnakaj egyik rokonának félcigány feleségét játssza, aki külföldön próbált szerencsét. A Duna Művészegyüttes táncosai és olyan sztárok szerepelnek még a musicalben, mint Kathy Horváth Lajos, Szakcsi Lakatos Béla, Papadimitriu Athina és Oláh Gergő. A színpompás színpadkép vetítéssel naiv roma festők forma- és színvilágát is megidézi.

– Annyira erős energiák vannak ebben a produkcióban, a zenében, hogy azokon az estéken, amikor játsszuk, alig tudok éjszaka elaludni. Eddig bármerre jártunk vele az országban, előadás után mindig állva tapsoltak, mindenki nagyon szerette – meséli Mariann, akit szeptember 20-án, vasárnap nemcsak a musicalprodukcióban láthat a szegedi közönség, hanem a vendégszerepléshez kapcsolódva Lang Györgyivel Pa-Dö-Dő-koncertet is ad 15 órától az Agórában délelőtt fél 11-kor induló Színezd át! családi nap részeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemistákból önkéntes katonai vezetők

Egyetemistákból önkéntes katonai vezetők
Fegyverek, vadászrepülőgépek és harckocsik működésével is ismerkedhetnek az érdeklődő szegedi egyetemisták a honvédelmi ismeretek kurzuson. Tovább olvasom