Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső Még több cikk.

Fogyóban van a kígyómarás egyik leghatékonyabb ellenszere

Az ellenszer jövőre elfogyhat, ezzel több tízezer, elsősorban a fejlődő országokban élő ember élete kerülhet veszélybe.
A nemzetközi jótékonysági szervezet arra figyelmeztetett, hogy a Sanofi Pasteur készítette Fav-Afrique ellenméreg raktáron lévő készleteinek júniusban lejár a szavatossága. A gyógyszergyár tavaly leállította a szer gyártását, helyette veszettség elleni készítmény előállítására váltott.

"Válság elé nézünk, mert valószínű, hogy legalább két évig nem lesz olyan alternatíva, amely helyettesítheti az eddigi ellenmérget" - mondta Gabriel Alcoba, az MSF kígyóméreg-szakértője.

A gyógyszergyár szóvivője elmondta, hogy a konkurensek olcsóbb szerei miatt kellett kivonulniuk a piacról, az ellenméreg gyártásának leállítását pedig már 2010-ben bejelentették. Alain Bernal szerint furcsa, hogy csak öt évvel a bejelentés után tűnt fel a szakértőknek a probléma. A Sanofi Pasteur már felajánlotta, hogy a technológiát átadja másoknak, de gyakorlati előrelépés még nem történt.

Évente mintegy ötmillió embert mar meg kígyó, közülük körülbelül százezren halnak meg, további százezreknek kell a megmart végtagját amputálni. A kígyóméreg elleni kezelés ára - amennyiben rendelkezésre áll - általában 250 és 500 dollár (70 ezer és 140 ezer forint) között van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peking szerint Tibet az ˝aranykorát˝ éli

Peking szerint Tibet az ˝aranykorát˝ éli
Peking szerint Tibet az "aranykorát" éli, mert megőrizhették hagyományos kultúrájukat, vallásukat… Tovább olvasom