Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő Még több cikk.

Van valami a levegőben

Újdonság, hogy rapközeli zenekarok uralják a nagyszínpadokat és a rádiókat úgy, hogy refrénjeiket az ovisok együtt skandálják szüleikkel. Zenei, így rapforradalmat is élünk, amit a sokáig ˝föld alatti˝ Hősök és a Punnany Massif is élvez. A Halott Pénz csapata szerint a gengszterrap helyett az életigenlő, át- és megélhető szövegeket szeretjük, a Kelemen Kabátban ezért külön dalban köszöni, hogy jó fejek vagyunk – mi, a közönség.
Vajon mi a legjobb dolog, amit egy rapper a szájával tehet? – kérdeztük a műfaj egyre népszerűbb képviselőit hitvallásukról.

– Amikor gitározni tanultam, inspirált, hogy láttam Jimi Hendrixet foggal pengetni – vallja a Halott Pénz vokalistája, Járai Márk. A Hősök, a Punnany Massif és a Kelemen Kabátban csapata szerint inkább barátnőik az illetékesek a válaszban. Azért az sem rossz, ha mikrofont ragadnak. A Maradjatok gyerekek című slágerért például az utóbbi formáció a felelős, nekik köszönhetően egy ország dúdolta: „Nyári gyerek vagyok, kacagok, nevetek / Amíg csillog a szemetek, maradjatok gyerekek!"

A rapközeli formációk nótáira az ovis és szülei, a kamasz és a tarisznyás bölcsész együtt tombol, de hol vannak már a keményvonalas gengszterek, akik a kilencvenes, de talán még a kétezres éveket uralták, és otthon csak titokban bólogattunk írt CD-ikre, másolt kazettáikra? Ugyan még nem nyugdíjazták őket, kitört a nemcsak rap-, hanem a zenei forradalom is.

„Nem derogál, hogy albérletben lakom"

– Amikor mi ezt elkezdtük, nem nagyon szerettünk dolgozni – emlékezett vissza a „hungaro trip pop"-ot játszó Punnany Massif egyik alapító tagja a kezdetekre. – Iskolába már nem jártunk, trehányak voltunk, összevissza hazudoztunk, és csak valami sajátra vágytunk. Nem nagyon gondoltunk bele abba, hogy a zenénk majd többezres tömegeket mozgat meg. Beszippantott bennünket ez a világ – avatott be Farkas Roland, becenevén Wolfie, az úttörővé vált formáció egyik szövegelője.

A Punnany Massif tagjai nem gondoltak bele abba, hogy a zenéjük egyszer majd többezres tömegeket mozgat meg.
A Punnany Massif tagjai nem gondoltak bele abba, hogy a zenéjük egyszer majd többezres tömegeket mozgat meg.

– Nem a Punnany Massif az első együttesem, és amikor elkezdtem a zenével foglalkozni, még nagyon fiatalka voltam. Tulajdonképpen az autentikus hiphopzenén szocializálódtam. Annak idején minden szombat éjfélkor ment az MTV-n a kedvenc rapzenéimmel egy műsor, én beállítottam a kicsi VHS videomagnómat, és az egészet felvettem. Érdekelt és tetszett, hogy szavakkal milyen sok mindent ki lehet fejezni – világított rá a zenész.

A Punnany zenéjét műfajilag nem nevezné rapnek, bár vannak benne rapes elemek: – Manapság a közízlés és a média is próbálta a rapzenét a perifériára tolni. Az emberek ismerik Ganxsta Zolee-t és az Animal Cannibalst – a műfaj két szélsőséges képviselőjét. A közöttük lévő halmazra azonban senki sem figyelt. Azután jöttünk mi, a Hősök és a Halott Pénz – általunk a rapelés egészen más színbe kerül. És hát ott van a Red Bull Pilvaker, ami a hozzánk hasonló zenészeknek az olvasztótégelye.

Csápolnak az ovisok

Hozzájuk hasonlóan Marsalkó Dávid, a Halott Pénz formáció frontembere szintén undergroundos vonalon indult, de rapzenész teljesen sosem volt. – A műfaj is változásokat él meg, de inkább azt mondanám: általános zenei forradalom van. A széles közönség előtt is megjelentek új arcok, és egy igény, hogy az eddig a fesztiválokat és koncerteket uraló néhány zenekar mellé más is felférjen a színpadra. Rap vagy dumálós műfaj nemigen kerülhetett fel eddig a nagyszínpadokra, csak a Punnany Massif vagy az Akkezdet Phiai népszerűvé válásával. Ők olyan változást hoztak, amely ajtót nyitott a műfaj összes hazai képviselőjének – fogalmazott az énekes-dalszerző, aki szerint a közönség attitűdje is megváltozott.

Felcser Máté az egyik alapító. Fotók: Kuklis István
Felcser Máté az egyik alapító. Fotók: Kuklis István

– Sokkal nyitottabbak, és sokkal könnyebben tudnak azonosulni az olyan történetekkel, amelyek róluk szólnak és azokról az érzésekről, amelyeket mi is átélünk, nem pedig valami kitalált gettóról – magyarázta.

Így koncertjeiken egész családok ugrálnak kisiskolás, sőt ovis gyerekekkel, kamaszlányok sikongatnak, sőt szegedi fellépésükön egy színpadi lánykérést is levezényeltek. – Pont az a zene lényege, hogy nem attól függ, hány éves vagy, hanem az, elkap-e a hangulata vagy a szövege – jegyezte meg Dávid, akihez Márk is csatlakozott.

– Nemcsak a szöveg a fontos, hanem az, hogyan lépünk ki a színpadra: nyitottsággal, elfogadással, nincs nálunk gyűlöletkommunikáció, nem bántunk másokat – mondta, és megjegyezték: nem szeretik a mellékneveket az „emberek" szó előtt. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy idén a Van valami a levegőben című számuk lett a Fonogram-díj-kiosztón az év dala.

A szüleink sem lettek heroinisták

Az év másik kedvencét, a Maradjatok gyerekek című dalt egy már szintén „nagyszínpados" formáció jegyzi. Hogy közülük ki Kelemen, és ki Kabátban, az nem derült ki, amikor Horváth Boldizsár frontemberrel, azaz Szerencsenkirállyal és Pápay Mihállyal, azaz M-Papával találkoztunk. Leszögeztük: esetükben is beszélhetünk a rap műfajáról, bár ők inkább előadásmódként használják dalaikban, formációjukat klasszikus popcsapatnak tartják – meghatározó énekrefrénekkel.

Inkább csak siker számukra, és nem feltétlenül egy magasztos misszió alapja, hogy dalaikat – ahogy koncertjeiken is tapasztaltuk – változatos korú emberek tömegei látogatják.

Horváth Boldizsár ˝nyári gyerek˝ a Balaton-parton. Fotó: Kelemen Kabátban
Horváth Boldizsár ˝nyári gyerek˝ a Balaton-parton. Fotó: Kelemen Kabátban

– Azt írjuk és játsszuk, ami jólesik, és jó visszajelzés, ha szélesebb réteg hallgat. Persze érzünk némi felelősséget, de nem kell magunkat megerőltetnünk vagy cenzúrát gyakorolnunk, mert elég pozitív, – a saját világnézetünk szerinti – jó dolgokat éneklünk meg. Önazonosak vagyunk, magunkénak érezzük a szövegeinket, tőlük nem térne senki „rossz útra". Attól, hogy a szüleink a Rolling Stones-on nevelkedtek, nem lett közülük mindenki heroinista meg kokainista. Életvitelszerűen sem vagyunk rossz példák, normálisan élünk, szoktunk például kenyeret vajazni, de mondjuk M-Papa a Nutella-válságot nem érezte át – beszélt a csapatról Szerecsenkirály.
Nincs konkrét küldetésük, de az egész munkásságukat tekintve azért látszik: nézzük a dolgok jó oldalát, éljünk nyugodtan, gondolkozzunk, és ne ítélkezzünk ész nélkül, szemléljük nyitottan a világot.

Szívjuk, Mint szivacs a vizet

– Mi fán terem a társadalmi felelősségvállalás? – többek között ilyen dolgokat feszegetünk.

– Nagy tömegeket szolgálunk ki, sok fiatal hallgat bennünket, ezért a zenénkkel szándékosan nevelünk. Ez is ma egy rapper feladata! Na meg az is, hogy ne buzdítsunk agresszivitásra, miközben életérzést, örömet sugalljunk – foglalja össze Baranyai Dániel (Eckü), a Hősök egyik frontembere, miért kellenek a jó szövegek. A hallgatóság szívja magába, mint a szivacs a vizet.

– Nincs megkülönböztetés, hogy a 28–40 közötti, egyedülálló banki ügyintézőknek vagy a molett nőknek írjuk a dalokat. A magyar rapet, hiphopot, saccolhatjuk, a 12–30 éves korosztály hallgatja – teljesen mindegy, hogy mi kinek szánjuk, egyébként nincs célcsoport kitűzve – ragozza Eckü, mikor a Szegedi Ifjúsági Napokon a tini rajongókon végignéztünk.

– A Beastie Boys amerikai hiphopbanda Root Down című dala miatt lettem rapper. Ebből lett azután bő gatya, tornacipő, gördeszka, break és az MC-zés. Na meg a festegetés és a zsírkrétával rajzolás az iskola falára – feszegette a rapperek mindennapjait Mentha. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyóban van a kígyómarás egyik leghatékonyabb ellenszere

Fogyóban van a kígyómarás egyik leghatékonyabb ellenszere
Az ellenszer jövőre elfogyhat, ezzel több tízezer, elsősorban a fejlődő országokban élő ember élete… Tovább olvasom